Ev Temizlik Robotlarının Hikayesi – 1

robot süpürge satış ve servis

Robotların geçmişi aslında çok eskidir, yüzyıllardır farklı otomasyon yapılarında robot veya robotumsu mekanik cihazlar geliştirilmiş ve kullanılmıştır. 

Ev işlerinin en yorucusu olan yer temizliği konusundaki ilk otomasyon çalışmaları da geçtiğimiz yüzyılın başlarına denk gelmektedir. Hepsirobot.com olarak size bir derleme yapmaya çalıştık.

Uzaktan kontrollü yer fırçası

1899 yılında sigara paketlerinin içinden çıkan bilgi kartlarında dünyanın 2000 yılında neye benzeyeceği konusunda bir takım çizimler vardı. Bunlardan birinde Jean-Marc Cote, elektrikli bir fırçanın kablo ile uzaktan kontrol edilebileceğini çizmişti. Bu kartlar Fransa’da yüzyılın sonunu kutlamak için yaratılmıştı.

lectric Mop

Robot George

1949 yılında 17 yaşındaki Tony Sale, George adında basit bir 6-ayaklı insansı robot yapmak için eski bir Wellington bombardıman uçağının hurda metal parçalarını kullanır. Robotun maliyeti yaklaşık £15 oldu. 

İki adet motorsiklet bataryasını göğsünde taşıyan George, uzaktan kumanda ile de yönetilebiliyordu. Temel bir takım hareketleri ancak yapabilen George’un dış yüzeyi alüminyumdan yapılmıştı. Hareket ederken gözlerini kırpan, anteni ile kısa dalga yayın alabilen ve aynı zamanda da yürürken yerleri süpürebiliyordu. 

Kasım 2010 tarihinda Tony Sale, 45 yıl boyunca evinin garajında tuttuğu robotu geliştirerek yeniden aktive etmek istedi. Bataryaları Lityum ile değiştirdi. Yeniden çalıştırılan George çok ilgi topladı ve Bletchley Park’taki teknoloji müzesinde sergilenmeye başladı.

eorge the robot 1

 

Sonik süpürge

he sonic broom

1955 yılında ABD televizyonlarında yayınlanan “Zaman sadece bir yerdir” adlı bir bilim kurgu dizisinin kahramanlarının kendi zamanlarındaki baskıcı kontrolden kaçmak için dünyaya geçmişe kaçtıklarını ve evlerindeki gelecekten getirdikleri “sonik süpürge” gibi bir çok yüksek teknoloji ürünü cihazları da konu eder. 

Zamanının çok ötesinde olan bu programda sergilenen sonik süpürge yıllar sonra Trilobite yaratıcısı Elektrolux  ve Roomba’nın yaratıcısı iRobot firmalarına ilham verecek ve piyasaya çok benzer ürünün çıkmasını sağlayacaktır.

 

Siber Makine ​​MM7 

İnsansı robot makine MM7, bilim adamı Claus Scholz-Nauendorff (takma adı “robotların Viyanalı babası”) tarafından geliştirilmişti. 

Bu robot, siber hareketin incelenmesi ve geliştirilmesi için yapılmıştı ve günümüzde kullanılan endüstriyel robotların atası olarak bilinmektedir. 

Başının içine yerleştirilen bir kayıt cihazı ile kapı ve telefonlara cevap verebilen, tokalaşabilen, bardak doldurabilen ve elektrikli süpürge ile yerleri süpürebilen bir insansı idi. 

ybernetic machine MM7

Computopia temizlik makinesi

1969 yılında Shonen adlı bir Japon dergisinde robotik bir yer temizleme cihazı gösterildi. Computopia computer ve utopia kelimelerinden türetilmiştir. 

achine cleaner Computopia