Tüm ev temizlik robotları için yedek parça, batarya ve servis hizmeti - HepsiRobot

 
Robotların bakımı

Sizlere uzun seneler hizmet etmesi ve işini güzelce görebilmesi için robot süpürgelerin de düzenli bakıma ihtiyaçları vardır.
Bu sayfada düzenli bakımın gerekliliği, püf noktaları ve temizleme yöntemlerini açıklıyoruz.

Robot süpürgeler her kullanıldıklarında mekanın zemininden kıl, tüy, saç, toz ve kırıntıları toplamakta, bunlar da hem fırçaları, hem de hava kanalları ile filtreyi doldurarak cihazınızı zorlamaktadır. Temizlik sıklığı ve mekanınızın ortalama kirliliğine göre belirli aralıklar ile fırça, filtre ve haznelerin temizlik ve bakımını yapmanız gerekmektedir.

Aynı şekilde , zemin ve ortam tozu robotun temel yönlenme ve engel tanıma için kullandığı sensörlerin kirlenmesine ve hassasiyetlerini yitirmesine sebep olmaktadır. Bu sensörlerin de temizlenmesi gerekmektedir.


Robotun genel temizliği

Robotunuzun rengi ne olursa olsun, zeminde hareket eden her şey gibi, tozlanacaktır. Hafta içinde sık sık kullanılan bir robot en azından haftada bir defa nemli bir bez ile silinmeli, halk tabiri ile, yüzü gözü açılmalıdır.

– Leke bırakmaması için mikrofiber bez tercih edebilirsiniz, sadece nemli olması yeterlidir.
– Bezin üzerine kesinlikle aşındırıcı bir deterjan veya alkollü bir temizleyici damlatmayın, robotunuz matlaşır ve çizikler oluşabilir.
– Yine bu nemli bez ile robotun kenarlarındaki ve altındaki sensörleri de siliniz.
– Robotu ters çevirip fırça kapağını ve ana fırçayı çıkartınız. (iRobot modellerinde iki ana fırçayı da çıkartınız)
– Nemli bez veya alkolsüz bir ıslak mendil ile fırça başlık yuvalarını ve temizlik ünitesinin duvarlarını temizleyiniz.
– Fırça haznesine açılan fan hava yolunu da siliniz. Burada herhangi bir yapışmış kir birikintisi hava akımını çok ciddi bir biçimde etkileyecek ve fan emiş gücünü düşürecektir.
– Aynı şekilde alttaki ve yandaki sensörleri de siliniz. Tekerlek yuvalarına da sertçe üfleyip biriken tozu uzaklaştırın.
– Kullanılan bezin az nemli olması ve robotun hiç bir tarafında damlacık dahi oluşmaması önemli çünkü alt ve üst kapaklar su geçirmez değildir. Bu kapaklardan içeriye işleyebilecek sıvı çok ciddi elektronik hasarlarına sebep olabilir.

Lidar kule ve sensör temizliği
Lidar haritalama sistemine sahip robotların kapak üstündeki lidar kulesi ve LDS ünitesi de periodik olarak temizlik gerektirir.
Saç kurutma makinesinin soğuk ayarı ile hızlı bir şekilde hava tutmak, o bölgede biriken tozları atmak için gereklidir. LDS ünitesinin gözlerinde asla dokunmayınız, kazara bir şey bulaşmış ise kalın satılmış kulak pamuğu ile temizleyebilirsiniz ancak bunu çok gerekmedikçe yapmayınız. Normalde bu iki göz buğu ve nem birikimine engel olan bir kaplamaya sahiptir.
Lidar kulesini temizlerken bastırmayınız, hassas bir ünitedir. Sadece nemli bez ile silmeniz yeterlidir.

Fırçaların temizliği
Ana ve yan fırçalar robotunuzun en çok yorulan ve yıpranan parçalarıdır, saç dolanmaları yüzünden de çok zorlanırlar. Özellikle uzun saç ve evcil hayvan döküntülerinin çok olduğu evlerde ana fırçanın en az haftada iki defa temizlenmesini öneriyoruz.
– Fırça temizliği için robotunuzun kutusunda veya kapak içinde monte olarak gelen bıçaklı temizleme aletini kullanmanız kolaylık sağlayacaktır. Bununla dolanmış olan saçları kesebilir, fırça kıllarının arasını temizleyebilirsiniz.
– Fırça başlıklarına özellikle özen gösteriniz, serbestçe dönebilecek şekilde temiz kalmaları gerekmektedir. Bu başlıklar rahat dönmezler ise fırça dişli kutusunu yorar ve değişim gerektirecek sorunlara sebep olabilirler.
– Yan fırçaları da mutlaka yerinden çıkartıp temizleyiniz, özellikle diplerinde pislik birikip keçeleşebilir ve yan fırça motorunu zorlayabilirler.
– Ana ve yan fırçaları rahatlıkla yıkayabilirsiniz, ancak 60 derecenin üzerindeki sıcaklıklar yapısal bütünlüklerine zarar verebilir.
Filtre(ler)in temizliği
Günümüzdeki robotların çok önemli bir kısmı HEPA, ULPA veya eşdeğeri filtreler kullanmaktadır. Bu filtrelerin varlığı ve sağlığı robotunuzun fanını temiz tutmak, fan kanatçıklarına çok zarar verebilecek herhangi bir toz kırıntısını dışarda tutmak için çok önemlidir.
– Robotlarda kullanılan filtrelerin çok büyük kısmı kağıt hammaddesi olan selülozdan imal edilmektedir. Nasıl bir kağıdı ıslatıp kurutunca eski haline dönmüyorsa, filtreler de ıslanınca asla eski performanslarına dönemezler. Dolayısı
ile, kullanım kılavuzlarında aksi yönde bilgiler yazsa da  filtrelerinizi asla yıkamayınız!
Filtrenizi yıkarsanız gözenekler şişecek, hava akışı zorlaşacaktır. Hava akımında azalma ile sonuçlanacak bu durum fanı zorlayacak ve arızaya sebep verecektir.
Filtrelerinizi iki şekilde temizleyebilirsiniz:
– Sert bir yere vurup tozları dökerek
– Elektrik süpürgesi ile çekerek veya kompresör kullanarak basınçlı hava ile tozdan arındırarak
Bazı robotlarda kağıt filtre öncesinde kaba tozlar için yıkanabilir sentetik bir filtre de bulunmaktadır, bunu her temizlikte yıkayıp kurutunuz.
Haznelerin temizliği
Robotlarda üç tür hazne bulunabilmektedir.
Kuru toz haznesi
Sıvı haznesi
Kombo hazne
Bazı robot modellerinde (iRobot Roomba, Robogil Luna vs) kuru toz haznesi içinde fan da bulunmaktadır. Bu haznelerin temizliği ek özen gerektirmektedir. Bu tip hazneleri kesinlikle yıkamayınız, sadece nemli bez ile siliniz. Fan tüm enerjisini haznenin dışından temin ettiği için kontak temizliğine özen gösteriniz.  
– Kuru toz haznesini her dolduğunda veya eliniz değdiğinde boşaltın. Dikkatli bir şekilde tıkayabilirsiniz ancak mutlaka çok iyi kuruttuktan sonra robotunuza takınız.
– Sıvı haznenizi (sıvı tankı) kullandıktan sonra boşaltınız. İçinde kalabilecek bir kaç damla bir sorun yaratmayacaktır ama eğer temizlikte katkı maddesi kullandıysanız mutlaka temiz su ile çalkalayıp kaldırınız.
– Elektronik kontrollü sıvı tanklarının sensörlerini kurulamayı ihmal etmeyiniz.
– Sıvı haznenizi asla robota takılı olarak şarj istasyonu üzerinde bırakmayınız.
– Kombo hazneler sıvı tankı ve kuru haznenin bir ünite içinde olduğu yapılardır. Temizlerken filtreleri çıkardığınızdan emin olunuz. Hazneleri yıkayabilir veya silebilirsiniz. ancak tam olarak kurutmadan robotunuza takmayınız. Takmadan önce sensör kontaklarını kurulayınız.
Ön tekerlek temizliği
Robotlarımızın bakımında en çok ihmal edilen kısım ön tekerlektir. Çoğu kullanıcı o tekerleğin çıkarılabildiğini ve yuvasının da, milinin de temizlenebildiğini bilmemekte ve önemsememektedir.
– Ön tekerlek düzenli olarak temizlenmediğinde hareketi kısıtlanmaktadır. Bu da zeminin çizilmesine, izler oluşmasına, robot rahat hareket edemediği için haritasından sapmalar oluşmasına ve tüm mekanik aksamın zorlanmasına sebep
olmaktadır.
– Ön tekerlek bir meyve bıçağı ile çok kolaylıkla ve dikkatle yuvasından kanırtarak çıkartabilirsiniz. Mili (bazı modellerde) çıkartıp içini de temizleyiniz. Tekerlek çıktıktan sonra yuvası ve çevresi de nemli bez ile temizleyin ve sıkışmış tozlardan arındırınız.
Tampon temizliği
Zeminden kalkan toz ve kirler zamanla tampon mekanizmalarının içine de girmektedir. Bu da hem tampon içindeki sensörlerin kirlenmesine ve hassasiyetlerini yitirmesine, hem de tampon mekanizmasının sıkışmasına sebep olmaktadır.
Tamponunuza hafifçe vurarak birikmiş tozları gevşetmeyi ve dökmeyi düşünebilirsiniz. Ama daha iyisi 3 ayda bir basınçlı hava ile tampon içinde biriken toz ve kirlerin temizlenmesidir.
Tampon sensörlerinin temizliği
Gövdenin yan tarafındaki duvar takip sensörünü nemli bezle temizleyin. Bazı robotların ön tamponunda yaklaşma sensörlerinin bulunduğu koyu renkli bir çarpma sensörü bloğu bulunmaktadır. Bu kısım tozlandığında veya lekelendiğinde sensörlerin hassasiyeti de düşeceği için robot bir yere yaklaşırken hissedemez ve yavaşlamaz, çarpar. Robotunuzu temizlerken, varsa, ön tamponun sensör camını da temizlemeyi ihmal etmeyiniz. 
Sarf malzemelerinin değişimi
Robotunuz çalışırken normal bir biçimde aşınan ve eskiyen filtre ve fırçalar gibi sarf malzemelerinin belirli aralıklar ile değiştirilmesi gerekmektedir. Zamanında değişmeyen filtre tıkanıp hava akışına engel olacağı için temizlik performansınızı düşürecek ve emme fanını zorlayacaktır. Eskimiş ve bıçakları/kılları aşınmış bir fırça ise robotun esas temizlik işlevini yerine getiremeyecektir.
Unutmayın, bir çok robotta mevcut olan halıda güç arttırma modu fırçanın halıya çıkınca zorlanması ile tetiklenir, eskimiş fırçalarda bu işlev yerine getirilemeyebilir. 
Hepsirobot ana ve yan fırçaları yılda bir defa, filtrenizi de 6 ayda bir mutlaka değiştirmenizi önermektedir.
Yukarı ık

Ürün Ara

Ürün sepetinize eklendi