Tüm ev temizlik robotları için yedek parça, batarya ve servis hizmeti - HepsiRobot

 
Seçerken


Robot süpürge seçerken bilmemiz ve dikkat etmemiz gerekenler… neden mi?

Çünkü robot süpürgeler birçok evde kalıcı bir cihaz haline geldi, adeta evin vazgeçilmez bir parçası, evladı gibi. Bu yüzden robot süpürge seçerken uzun vadede en iyi şekilde yararlanmak ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için bazı ipuçları ve püf noktalarını detayları ile anlatıyoruz.

Sinemalarda ilk Star Wars filmlerini gördüğümüz günlerde, 2020’lerdeki temizlik cihazlarını takılı parlak altın renkli C-3PO‘ya benzeyen bir şey olarak robot hayal etmiş olabiliriz. Hatta belki daha önceleri de 1962 yılında vizyona giren Jetgiller’deki robot hizmetçi Rosie aklımıza bunlar getirmiş olabilir. Aslında yeni binyılın yirmi birinci yılındayız ve meraklı bir protokol droidi ile bulduğumuzdan çok daha az insan etkileşimi gerektiren küçük, şık, robot süpürgelerin evimizdeki zamanı artık geldi. Yine de, günümüzün en iyi robot süpürgeleri de olsa, verimli şekilde çalışmak için az miktarda insan müdahalesini gerektirmektedir.

Bir zamanlar gelecek için hayal ettiğimiz Jetgiller’in “Robot Rosie” tipinde tavsiyeler de dağıtan metalik temizlikçisinden çok daha düşük profilli olmasına rağmen bugünün en iyi temizlik robotları parmağınızı kaldırmamıza gerek kalmadan zeminlerimizi ve halılarımızı temizleyebilmektedir – hatta evde olmadığımızda bile. Gelişmiş cep telefonu uygulamaları ile hem online olarak robotunuzun ev içindeki yönlenmesini takip edebilir, hem de istediğiniz odaya/bölüme gönderip istediğiniz şekilde temizlik (sadece süpürme/mopla silme/her ikisi) yaptırabilirsiniz.

Bugünün temizlik robotları sessiz ve güvenli bir şekilde tozları emmek için yataklarımızın altında etkili bir şekilde çalışabilmektedirler – dolayısı ile yerlere eğilmeye veya iki büklüm hortumlar ile uğraşmaya son vermenizin zamanı geldi. 20mm kadar halıya çıkabilme, eşiklerden geçebilme, farklı zeminleri tanıyabilme gibi özelliklere en son 2019 yılının sonlarında tampon kısmına eklenen bir minik kamera ile zemindeki nesneleri tanıma da eklenmiştir.

Peki, bu kadar özellik ve çeşit arasından özel alanımız için en iyi ve en uygun temizlik robotunu nasıl seçebiliriz?

Mekanınız için bir robot süpürge seçerken yalnızca robotun fiziksel ölçülerini ve vakum ünitesinin gücünü değil, toz haznesinin boyutunu ve pil ömrünün kapasitesini de göz önünde bulundurmalısınız.

Genel olarak günümüzdeki robotların hemen hepsinin genişliği 300-330mm arasındadır, bu da standart sandalye ayaklarının arasına rahatlıkla girebileceklerini göstermektedir. Dörtgen robotlarda ana temizlik fırçası ön tarafa yaklaşık 20mm uzaklığındadır, duvar kenarlarını daha iyi temizlerler. Dairesel robotlarda ise bu uzaklık yaklaşık 100mmdir. Fırça boyu da 160mm ile 300mm arasında değişmektedir, genel anlamı ile daha geniş fırça daha geniş
etkili bir temizleme alanı dolayısı ile de daha kısa bir temizlik süreci anlamına gelmektedir. Sanıldığının aksine, yan fırçaların temizliğe çok fazla bir katkısı bulunmamaktadır, sadece kenar tozlarını ana fırçanın önüne itmekte işe yaramaktadırlar.

Robot süpürge seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da esas işi yapan fırçalardır. Günümüzdeki gelişmiş fırça üniteleri artık çok yüksek vakum gücünün gereksiz kılacak derecede etkin temizlik yapabilmektedirler. Bu sayede robot fanının ürettiği hava akımı sadece fırçaların topladığı toz, tüy ve pislikleri hazneye taşımakta kullanılmaktadır. Fırçalar ile ilgili çok detaylı bilgileri hepsirobot.com/temizlik-robotu sayfamızda bulabilirsiniz. 

Fiziksel özellikler

Temizlik robotunuzun yatakların ve kanepelerin altına girmesi sizin için önemliyse düşük profile sahip bir ünite almayı düşünmelisiniz. Lidar ile haritalama yapan cihazların ortalama serbest yükseklikleri 100mm civarındadır, kameralı sistemler veya haritalama yapmayanlar da 80mm civarında üretilmektedirler. Dyson, Samsung ve LG ThinkQ robotlar ise mobilyaların altına giremeyecek kadar yüksek cihazlardır.

Eviniz büyükse, toz torbasının boyutu dikkate alınacak bir özellik olacaktır. Geniş alanların kesintisiz temizlenmesi daha büyük kapasiteli toz hazneleri uygun olur. Toz toplama hazneleri 300mlden 900mlye kadar farklı boyutlarda mevcuttur, ayrıca sadece süpürenlerde Shark ve iRobot,moplu ürünlerde ise Ecovacs, Roborock gibi premium ürünler ile Lydsto, Roidmi, Viomi, Proscenic gibi Xiaomi evreni markalarının kendi kendini boşaltan ve bir ay kadar müdahale gerektirmeyen otomatik toz hazneleri de vardır.

Bataryalar

130m2 ve üstü evlere sahip olanlar temizlik robotlarının mümkün olduğunca büyük bir batarya kapasitesine sahip olmasını isteyeceklerdir, çünkü şarj etmek için yuvasına geri dönmesi ve iki-üç saat kadar şarjda kalması bir zaman kaybı olarak görülebilir. Günümüzün robot süpürgelerinin çoğu otomatik şarj etme özelliğine sahiptir, böylece robotunuz kendi başına yuvasına geri döner, şarj etmek için bağlanır ve şarj işlemi bittikten sonra kaldığı yere geri dönerek temizlemeye devam eder. Bununla birlikte, geniş odaları temizlerken sık sık yapılan bu şarj döngüsü, toplam işlemin gereğinden fazla zaman almasını sağlayabilir. Toparlamak gerekirse, eviniz 100m2den büyükse, 3200 mAhden daha düşük kapasiteli bir bataryalı robot satın almayınız.

Hepsirobot hemen her marka model temizlik robotu için hem standart kapasitede hem de geliştirilmiş kapasitelerde batarya üretimi ve satışı yapmaktadır. 

Zemin Türlerinizi Düşünün

Eviniz için en iyi bir robot süpürge seçerken temizlenecek alanı oluşturan zeminin yüzey tiplerini göz önünde bulundurun. Çoğunlukla halıya sahipseniz, halı için çift veya en azından spiral kanallı bir fırça içeren temizlik robotu yararınıza olabilir. Halıdan halıya kolaylıkla geçiş yapma ve sert zeminden halıya geçerken emme seviyesini otomatik olarak değiştirme gibi halı için mükemmel özelliklere sahip robot süpürgeler listenizde en üstte olmalıdır.

Çoğunlukla zemin seramiğiniz veya parkeniz varsa mop işlevine sahip temizlik robotları sizin için doğru olabilir. Bu şaşırtıcı işlevlerle, temizlik robotunuz önce zeminlerinizi vakumlayabilir ve daha sonra onları ıslak moplayabilir ve işteyken, telefon uygulamanızdan bir temizlik planlayabilir veya daha iyisi, en sevdiğiniz şeyleri izlerken temizlik robotunuz sizin için kirli işi yapabilir.

Mop işlevine sahip olan robotların verimli kullanılabilmesi için halılar arasında en az 60cm boşluk olmalı, odadan odaya geçebilmeleri için koridorlarda halı bulunmamalıdır. Eğer Ecovacs Ozmo türü zemin tanıyan bir robot seçecekseniz bu konuya özellikle önem gösteriniz çünkü gideceği rota üzerinde halı var ise mop ünitesi takılı iken istediğiniz odaya ulaşamayacaktır. 

Yeni mekanik teknolojiler bazı robotların mop ünitelerini 5-8mm kadar kaldırabilmelerine imkan tanımaktadır. Bu robotlar her ne kadar halı üzerine geldiklerinde mop ünitelerini kaldırsalar da ülkemizdeki ortalama hav yüksekliği olan 12mm için bu yeterli değildir ve halılar yine de ıslanmaktadır. 

HEPA veya ULPA filtreler, ki artık hemen tüm robotlarda var, evcil hayvanları olanlar için yararlı bir özelliktir. Birikmiş veya havada asılı kalabilen toz ve tüyler hem aile üyeleri hem de misafirler için bir sorun olabilir. Robotlar yere çok yakın çalıştıkları için tozu zeminden kaldırmadan temizlik yapmakta ve partiküllerin havaya karışmasına engel olmaktadır. Bu filtrelerin verimi ve kalitesinin sürekli olarak gündemde olmasının sebebi maximum fan emişi olan18-20 cfm yani saatte 34m3 değerine dayalı olarak ortam hava kalitesine katkıda bulunabilmeleridir. Burada dikkat edilmesi gereken konu orijinal filtre kullanılması ve filtrenin asla yıkanmamasıdır.  

Sanat Eseri, Koleksiyon, Antikalar ve oyuncaklar?

Robot süpürge seçerken evinizde değerli ya da sevilen aile yadigarlarını, sanat eserlerini ve koleksiyonları sakladığınız alanlarınız varsa, iyi temizlik robotlarının sahip olduğu temizlik yaparken istenmeyen bölgelere girmesini önlemek için görünmez sınırlar çizebileceğiniz haritalama teknolojisini içeren ürünleri incelemeye çalışın. Tabii ki bu cep telefonu uygulamasının bir maliyeti vardır ancak kıymetli öğelere çarpma veya hasar verme potansiyelini en iyi bu
şekilde önleyebilirsiniz.

Genelde robotların tamponları 300-450gr aralığında bir güç ile aktive olurlar, yani zeminde dolaşırken değdiği bir cisim bu ağırlıkların altında ise sürükleyebilirler. Ancak yeni geliştirilmiş yapay zeka kamera sistemleri robotun önündeki cisimleri algılama, tanıma ve önleme özelliği kazandırmaktadır. Bu özellik, zeminde gevşek Lego© gibi eşyalara sahip olabilen çocuk yatak odaları veya fırçalara dolanabilecek yere düşmüş kıyafetler için de mükemmeldir.

Bir robot süpürge seçerken ve satın almadan önce, tüm özelliklerini dikkatlice incelemeli ve eviniz için en iyi marka/modeli bulmalısınız.
Seçiminizdeki temel kriterler
sırasıyla, şunlar olmalıdır:

a) Mekanınızın özellikleri
Alan büyüklüğü, Zemin özellikleri, Kat ve bölme adedi, Zemin yapısı (halı, seramik, parke), Mobilya yükseklikleri

b) Temizlik beklentileriniz
Süpürme, Evcil hayvan döküntüleri, Mop, Yıkama

c) Bütçeniz

Mekanınızın özellikleri robot süpürge seçerken ilk ve en önemli kriterdir.
Örneğin, eviniz büyükse, temizlenecek geniş zeminlere sahipse, robotunuzun şarj olması için yuvasına geri dönme sayısını sınırlamak için uzun batarya ömrüne sahip bir ürün almak istersiniz. Daha büyük bir çöp hazne kapasitesi geniş zeminler için yararlıdır, bu nedenle sık sık boşaltmanıza gerek yoktur. Ama artık makul fiyatlı, otonom boşaltmalı, neredeyse bir ay boyunca hiç ellemeyeceğiniz temizleme sistemleri de var ve seçimlerinizde bunu da gözetmeniz yararınıza olacaktır.

Robotlar artık çok verimli, kullanılan BLDC motorlar sayesinde çok daha az enerji tüketiyorlar ama doymak bilmez güç iştahımız da tasarruf ettiğimiz enerjiyi daha yüksek fan gücünde harcıyor. Genel olarak 2400mAh bir batarya ile 80-100m2 arası, orta kalabalıkta, halı/sert zemin karışık bir zemini tek seferde temizleyebilirsiniz. Daha büyük evler için 5200mAh bir bataryaya sahip robotlar işinizi kolaylaştıracaktır. Hepsirobot her marka ve mode temizlik robotu için geliştirilmiş kapasitede batarya üretmektedir, sonradan da alıp kendiniz takabilirsiniz.

Zemin ve yapı özellikleriniz mesela eşiklerin varlığı ve çokluğu, açık havaya açılan balkonlar, direkt gün ışığı alan alanlar veya yere kadar uzanan aynalar robotunuzun etkili çalışmasını etkileyen unsurlardır. Hemen her robot 20mm eşikleri geçebilmektedir ancak yine de satın almadan önce kontrol etmenizde fayda var. Uygulama üzerinden balkonları eklemek veya engellemek isteyebilirsiniz. Direkt gün ışığı veya yere kadar uzanan aynalar ise lidar ile haritalama yapan robotlarda şaşırma veya hayalet harita oluşumuna sebep olabilir.

Çok katlılar, eşikler, engeller

Birden fazla katta yerleşikseniz veya aynı kat üzerinde basamaklı geçitler var ise bu alanların hepsi için ayrı harita yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu ayrım haritalama sistemi olmayan giriş seviyesi robotlar için söz konusu değildir, onları nereye koysanız çalışır ve işlerini görürler. Ancak harita ile mekan yönetimi yapacaksanız ayrı katları ve bölmeleri farklı saklamanız gerekecektir. Evinizde bu şekilde kaç adet bölmeniz var ise robotunuzun da o kadar harita
kapasitesi olduğundan emin olmalısınız.

Moplu sistemler

Zemin yapısı yani zemininizi kaplayan doku robot seçimindeki önemli kriterlerdendir. Büyük çoğunluğu halı ile kaplı bir evde mop kullanımı zahmetli olacaktır. Mop ünitesinin verimli ve zahmetsizce kullanılabilmesi için halılar arasında en az 50cm boşluk bulunmalı ve odalara geçişin sağlandığı koridorda halı olmamalıdır. Aksi takdirde robot ya halılar üzerinden geçecek ve ıslatıp kirletecek veya siz her seferinde halıları kaldırmak/katlamak zorunda kalacaksınız.

Mop sistemleri de hızla gelişmektedir. Piyasada şu an için yaygın mop çözümü robotun arkasında sabit duran ve belirli miktar ve aralıklarla nemlendirilen biz mikrofiber bez olmasına karşın zemine basınç yapan ve titreyen üniteler de kendini yavaş yavaş göstermektedir. Bu yılın sonlarında dönerek moplayan ve kendini temizleyen sistemler de piyasada olacaktır.

Mop ünitelerindeki temel sorunun odadan odaya geçerken, biriken pisliğin taşınmaması için, robotun durdurulup mopun çıkarılması ve elle temizlenmesidir – ki bu mop konusunun tam otonom olmaktan uzaklaştığı bir alandır.

Tabii ki, halı/sert zemin karışık zeminlerde, mop yaparken robotun halıya çıkmasını istemiyoruz. Bunun için 3 yöntem mevcut:

1- Halı tanıma: Şimdilik sadece Ecovacs firmasının Ozmo serisi, 360 S10 (kısmen) ve Roborock S7 robotlarında standart olan ve zemin yapısını tanıyan sensörler sayesinde hiç bir ayar veya engelleme yapmadan halıları tanıyan robotlar kullanmak

2- Halı alanları işaretlemek ve mop ünitesi takıldığında robotun bu alanlara girmesini engellemek (no-go areas veya no-mop zone olarak geçiyor genelde)

3- Halıları kaldırmak veya katlamak

Mobilya yükseklikleri

Robot alırken düşünmeniz gereken ayrı bir kriter altına gireceği mobilyaların yükseklikleri tabii ki. Genel kural olarak 10cm altında bir yükseklikte sorun yaşayabilirsiniz. Tabii ki daha az yüksekliklere girebilen kamera navigasyonlu robotlar var ama bunlar bile daha düşük açıklıklarda sorun olabilirler. Lidar navigasyonlu robotlarda 10 cm yeterli olmakla birlikte mobilyaların altından sarkabilen tel, çivi, yay gibi şeylerin robotunuzu çizmesi ihtimaline karşı
12-13cm yükseklik önermekteyiz. Eşyalarınızı yükseltmek için piyasada satılan ekleri kullanabilirsiniz.

Beklentileriniz
Temizlik beklentileriniz de robot seçiminde çok önemli bir kriterdir. Kimine sadece süpürme yeterli olabilecek iken, kimisi süpürmenin ardından mop yaptırmak istemekte, hatta mop suyuna dezenfektan da katarak ek hijyeni düşünmektedir.

Evcil hayvanlarınız varsa, HEPA filtreli bir robot ve evcil hayvan kılları için özel tasarlanmış fırçalar gereklidir. Evinizde zeminde duran kıymetli koleksiyon veya antika kırılabilir eser varsa, ya da küçük çocuğunuzun oyun alanına robotun dalmasını istemiyorsanız belirtilen alanlara girmesini önlemek için sınır oluşturma teknolojilerine sahip bir robot şart olacaktır.

Sadece süpürme yapan robotlar artık gittikçe azalmakta ve yerini kombo tabir edilen süpürme/mop yapabilen ünitelere bırakmaktadır. Süpüren robotlar arasında bir dönem yaygınlaşan otonom boşaltma özelliği şimdi mop yapan robotlara da gelmiştir. Bu sayede robotunuz evi süpürdükten sonra toz haznesini otomatik olarak boşaltabilmekte ve ardından mop yapmaya başlayabilmektedir.

Zemin yıkama robotları

Beklentiniz eğer zemin yıkama ise, buna uygun da iLife W400/450 gibi robotlar da mevcuttur ancak yaygın olarak kullanılmamaktadır. Hepsirobot olarak, ülkemizde satılmamakla birlikte, yurtdışından gelen iLife ürünlerine bakım ve servis vermekteyiz. 

Bu saydıklarım eviniz için en iyi temizlik robotunu seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bazılarıdır. Son söz olarak robotunuzu bilinen ve satış sonrası destek ve servis hizmetine güvenilen bir firmadan satın almanızı öneririz. Hepsirobot, her türlü sorununuzda yanınızdadır.

İhtiyaçlarınıza uyacak bir robot bulup zemin temizlik derdinden tamamen kurtulmanız dileğiyle.

Yukarı ık

Ürün Ara

Ürün sepetinize eklendi