Tüm ev temizlik robotları için yedek parça, batarya ve servis hizmeti - HepsiRobot


 Kullanırken
Günümüzün iyi robotları evinizin içinde haritalamaya ve bunun üzerinde belirli temizlik senaryoları üretmenize izin verecek kadar gelişmiş cihazlardır. Temizlik robotu kullanırken bir hayal kırıklığı yaşamamanız veya verim konusunda soru işareti oluşmaması gerekmektedir.

Yüksek bütçeler ile satın alınan sağ kolunuz olacak temizlik robotlarından tam verim alabilmek için kullanırken de özen göstermeniz gereken bazı konular için bu yazıyı okumanızı öneririz. 

Halılarımda koyu renkler var, robot oralarda saçmalıyor. Mutfak seramiklerim siyaha yakın granit, ne yapsam robotu oraya gönderemiyorum.
Temizlik robotu kullanırken altındaki düşme sensörleri koyu renkli zeminlerde derinlik algılar ve robotunuzun ilerlemesini engeller. Eğer evinizde robotunuzun düşebileceği hiç bir yer yok ise bu sensörleri kapatmak için Hepsirobot.com üzerinden özel kapak satın alabilirsiniz. Bu şekilde sensörler zemini algılamayacaklardır.
Düşme sensörlerini uygulama üzerinden deaktive etme imkanı bulunmamaktadır.

Eşiklerde sorun yaşıyorum.
Genel olarak robotlar 20mm eşiklerden geçebilecek şekilde tasarlanmışlardır, çarpma açıları buna göre ayarlanır. Bu yüksekliği geçen veya düzensiz yüzeyli eşikleriniz var ise önüne ve arkasına bir balıksırtı metal profil koyarak robotunuzun işini kolaylaştırabilirsiniz. 

Yere kadar uzanan aynalarım var ama robotum oraya ek bir oda çiziyor.
Çünkü aynadan yansıyan ışını farklı bir oda olarak algılıyor. Aynanın en alttaki 100mm kısmını renkli folyo ile kapatabilir veya harita üzerinde yeni oluşan odayı yasaklı alan yapabilirsiniz. 

Tekerleklerden gelen gıcırtı sesleri nedir?
Bir halı püskülü veya iplik parçası kapmış olabilir, robotu ters çevirip zorlamadan ipliği almaya çalışın. İpi çekmeyin, tekerleği elinizle çevirerek boşa çıkmasını sağlayın.

Temizlik robotu kullanırken düzenli olarak gelen bir vurma sesi var.
Fırça başlıklarını temizleyin. Buralarda birikmiş aşırı kir dönerek keçeleşir ve yuvayı kenarlara doğru iter, bu da mekanizmada ses ve zorlanmadan kaynaklı ısınma yapar, bir süre sonra da üniteyi tamamen bozar.
Su haznesinin tam oturup oturmadığını kontrol edin.

Robot eskisi kadar uzun çalışmıyor veya görevini tam bitiremiyor.
Batarya eskimektedir, yenisi ile değiştiriniz. Normal kullanım şartlarında bataryanı 24 ay cib,varında düzgün hizmet verecek şekilde tasarlanmıştır. Bu süre içerisinde gündelik kullanımda robotunuz sürekli şarjında kalmalı ve bu şekilde otomatik olarak optimize edilmelidir. Çok uzun süre kullanmayacak iseniz, ,şarj ünitenizi fişten çekebilirsiniz. Ancak yeniden kullanmadan önce mutlaka en az 3 saat şarj ediniz. Batarya değişimi konusunda Hepsirobot veya
servisinizden destek alabilirsiniz. 

Şarjı neden tam göstermiyor? 
Her kaliteli bataryanın içinde olan BMS yani battery management system algoritması şu şekilde çalışır:
Robot şarjda iken sistem positive displacement modundadır, yani dock üzerinden batarya hücrelerine doğru sürekli bir elektrik akımı – akışı – vardır. Bu akış, batarya tam dolu olsa dahi çok az bir miktarda devam eder çünkü internet, yer belirtme vs gibi anakart işlemleri sürekli olarak çok az da olsa enerji harcarlar. Bu aşamada robotun işlevleri batarya üzerinden değil, hücre yanılsamasına sebep olmaması için, doğrudan kontaklardan beslenen enerji sayesinde
güç alır.

Yuvadan ayrılır ayrılmaz şarjı %99a düşüyor.
Robota çalıştır komutu verildiği ve kontaklar dock üzerinden ayrıldığı anda BMS derhal negative displacement algılar, yani deşarj moduna geçer. Batarya en ufak bir enerji harcadığında da, doğal olarak, doluluk yüzdesi 100den eksilir…
Bu eksiklik %0.01 bile olsa ilk anda, bataryanı artık tam dolu değildir. Bu eksiklik 1 olarak işlenir, çünkü kullanıcının bu kadar hassas bilgiye ihtiyacı yoktur.
Tam dolu olarak bildiğiniz bataryanın şarjdan ayrıldığı anda %99a düşmesinin sebebi budur, sorun değildir, merak etmeyiniz.

Şarj yuvası haritada başka yerde görünüyor.
Robotu dockun bir metre kadar uzağına koyun ve home tuşuna basın. Şarj yuvasının yerinden oynamadığına veya haritanın kaydırılmadığına dikkat ediniz.

Robot şarj yuvasına dönemiyor.
Giriş ve premium sınıf robot süpürgelerin çoğu düşük bir pil seviyesini tanımalarını ve temizleme işinin bitirilememesi durumunda devam etmeden önce şarj etmek için yuvalarına dönmelerini sağlayan kendi kendini şarj etme teknolojilerine
sahiptir. Bu dönüşü de ya haritalarına ya da şarj yuvasından aldıkları sinyale göre programlarlar.
Temizlik robotu kullanırken şarj yuvasını düz, kolay erişilen bir alana yerleştirmek, robotun yuvaya daha kolay dönmesine yardımcı olacaktır. Şarj yuvasını bir duvara dayayarak yerleştirmek en iyisidir, böylece şarjına geri dönen robot yerine yerleşmeye çalışırken onu itemez ve yerini bozamaz. Şarj yuvasının önündeki zeminde ayakkabı, oyuncak veya sırt çantası gibi engeller olmadığından emin olun. Şarj yuvasını çevreleyen alan temiz tutulmalıdır, açıktaki üç kenarında da en az 50cm boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluk IR sensörlerin talep edeceği yönlenme değişikliklerini yapmak için gereklidir.

Robot hiç çalışmıyor.
1) Şarj durumunu kontrol ediniz.
2) Haznelerin takılı olup olmadığını kontrol ediniz.
3) Düğmesine basılı tutup kapatın ve tekrar açınız.
4) Bu durum güncellemeden sonra oluştu ise servisiniz ile görüşünüz.

Kalın halılarda düzgün temizlemiyor/halılara çıkamıyor.
Robot temizleyicide kullanılan düşme sensörleri, cihazın tüylü halılara çıkmasını veya üzerinde ilerlemesini engeller, çünkü uzun tüyler sensörleri düşüyormuş diye tetikleyebilir.
Tekerlek kaplamaları eskimiş olabilir.
Batarya kapağını veya fırça yuvası kapağını tam kapatmamış olabilirsiniz.

İlerlerken tiz bir ses yapıyor ve zemini çiziyor.
Ön tekerleği sökün ve temizleyin, buralar genelde atlanır. Temizlenmeyen ön tekerlek zamanla keçeleşir ve zemini çizmeye başlar.

Mopa çok az su geldiğinde ve paspas bezi neredeyse kuruduğunda ne yapmalıyım?
Paspas bezini ve su filtrelerini değiştirin ve tekrar deneyin.
Filtreyi tıkayabileceği için suda sabun bazlı temizlik ürünleri kullanmayın.
Su çıkışını nazikçe temizlemek için bir iğne kullanın.
Peristaltik pompalı (elektronik kontrollü) modellerde su haznesinin kontaklarını temizleyin.
Mopu kullanmadan önce nemlendirin. Bu kılcallık etkisini arttıracak ve mopun nemlenmesini hızlandıracaktır.

Robot temizleyici alan temizliğini yapamadığında ne yapmalıyım?
Bölge önceden kapalı bir kapının arkasında olan bir alana ayarlanmışsa alan temizliği başarısız olabilir. Odanın hemen önünde, açık kapının yanında normal bir temizlik başlatın, ardından robot kapının açık olduğunu fark ettiğinde bir alan temizliği başlatın.

Harita yamulduğunda veya hayalet harita olduğunda ne yapmalıyım?
Uygulama içinde görüntülenen harita kenarlara dik yani yalnızca yatay veya dikey olmalıdır. Yamuk/açılı görünüyorsa, bunun nedeni şarj istasyonunun eğri yerleştirilmesi olabilir. Şarj istasyonunu, her iki tarafta en az 0,5 m ve önde 1,5 m boşluk olacak ve arkası sağlam bir yere dayanacak şekilde yeni bir konuma taşıyın. Ayrıca, harita kaydetmeyi kapatmayı deneyebilir, ardından bir sonraki temizlemenizde yeni bir harita oluşturmak için onu geri değiştirebilirsiniz.

Wi-Fi bağlantısı başarısız olduğunda ne yapmalıyım?
Robotlar sadece 2.4GHz WiFi’ye bağlanabilir. Tüm WiFi kurulum adımlarını doğru bir şekilde uyguladıysanız, aşağıdaki yöntemlerden birini deneyin:
SSID isim ve şifrenizde Türkçe ve özel karakter kullanmayınız.
Doğru WiFi şifresini kullandığınızdan emin olun.
Android telefon kullanıyorsanız, Bluetooth, GPS ve konumlama sistemlerini açık tutun..
Xiaomi, Roborock, Dreami, Roidme uygulama ayarlarında ülke olarak Türkiye’yi seçin.
Uygulama üzerinde WiFi kurarken doğru robotu seçtiğinizden emin olun.

Robot zeminde toz ve kırıntı bırakıyor, çözümü var mı?
Robotlar temizliği yapan kısım ana fırçadır. Fırçanızı sökün ve temizleyin, kanatlarının ve kıllarını kontrol edin, çok aşınmış ise değiştirin. Fırça koruma kapağının üzerindeki kauçuk silgeç lastiğinin aşınmadığından emin olun, küçük tozları sıyıran kısım orasıdır.

Zeminde ince bir toz izi bırakıyor
Ana fırçanın olduğu kısmı koruyan alt kapaktaki silgeç lastiği aşınmıştır, değiştirin.

Yuvasından çıkıyor ama çalışmaya başlamıyor.
Robotunuz lidarlı ise tepedeki dönen kısmı kontrol edin, döndüğünden emin olun. Kulenin içindeki gözlere elinizle dokunmayın. Pamuklu kulak çubuğu kullanıp tareti döndürebilirsiniz. Çalıştı konutu verildiğinde dönmeye başlamıyorsa servise ulaşın.
Kameralı veya jiroskopik navigasyonlu ise bataryasını kontrol ediniz.

Şarjına dönüyor ancak yerine oturmuyor veya geri çıkıyor.
Şarj kontaklarını temizleyin.
Şarj ünitesinin enerji aldığını kontrol edin.
Şarj yuvasının yerinde sağlam durduğunu kontrol edin.
Bataryanızın kontorl devresinde sorun olabilir, değiştirmeyi düşünün. 

Temizlik robotu kullanırken duvar kenarlarını temizlerken çarpıyor, kenarda düzgün gitmiyor.
Gövdenin yan tarafındaki duvar takip sensörünü nemli bezle temizleyin. Bazı robotların ön tamponunda yaklaşma sensörlerinin bulunduğu koyu renkli bir çarpma sensörü bloğu bulunmaktadır. 
Bu kısım tozlandığında veya lekelendiğinde sensörlerin hassasiyeti de düşeceği için robot bir yere yaklaşırken hissedemez ve yavaşlamaz, çarpar. Robotunuzu temizlerken, varsa, ön tamponun sensör camını da temizlemeyi ihmal etmeyiniz. 

Robot sürekli geri gitmeye çalışıyor.
Tampona bir kaç defa orta sertlikte vurun, imkanınız var ise alt tarafındaki boşluklarda hava tutun.

Connection speed low hatası alıyorum.
Internet bağlantınızı kontrol edin, bulunduğunuz odada wifi yayınının olup olmadığına bakın.
Modeminizi kapatıp açın, düzelmez ise internet servis sağlayıcınız ile görüşün.

Çalışmaya başladıktan birkaç dakika sonra fan kapanıyor/en düşük güce geçiyor.
Fan motorunuz arızalanıyor veya filtreniz tamamen tıkalı. Öncelikle filtrenizi değiştirin, düzelmez ise servisiniz ile görüşün. Bu arızayı genellikle filtrenizi yıkadıysanız verir.

Yan fırça dönmüyor.
Fırçayı sökün ve altına sıkışan varsa temizleyin.
Fırçayı taktıktan sonra robotu kapatıp açın.

Çöp haznesini taktığımız yerde kırıntı ve tozlar var.
Filtreniz yerine tam oturmamış, temizleyin ve yerine tam oturtun, olmuyorsa filtrenizi değiştirin.

Ana fırça dönmüyor.
Ana fırçayı sökün, başlıklarını ve temizlik ünitesinin içini nemli bez ile temizleyin.
Fırçayı taktıktan sonra robotu kapatıp açın.

Robotum basamaklardan düştü.
Robotun altındaki 4/6 adet düşme sensörünü nemli bez ile temizleyin.

Haritam tamam ama gri alan var, ne yapmalıyım.
Gri alanın bulunduğu odayı birleştirip yeniden ayırın (merge & split).
Düzelmiyorsa o bölgenin haritasını yeniden çıkartın.

İlk haritalamada şarjı yetmedi, şarj olduktan sonra da yerinden çıkıp devam etmiyor.
İlk haritalamayı yaparken mutlaka en düşük fan ayarında çalıştırın, mop ünitesi takılı olmasın.
Evde engel oluşturabilecek eşyaları ortadan kaldırabilirseniz çok rahat haritalama yapar. Mesela masa yanındaki sandalyeleri harita işlemi süresince masanın üstüne kaldırın, yerlerde oyunca vs gibi takılabileceği şeyler olmasın.
Robotun fırçalarını ve mop haznesini çıkartın, o şekilde haritalandırma yapın.

İlk haritalamada odaları bölmedi ve renklendirmedi.
Kendi başında şarj yuvasında dönmemiştir. İlk haritalamayı mutlaka kendi başına bitirmelidir, çalışırken hiçbir şekilde dokunmayınız. Temizlik robotu kullanırken rahat edebilmek için ilk haritanın tamamen sorunsuz ve eksiksiz
oluşması gerekmektedir. 

Robot kendi etrafında dönüyor.
Ters çevirin ve tekerlekleri kontrol edin. Herhangi bir cisim veya iplik sıkışmış ise temizleyin.
Her iki tekerleği de döndürmeyi deneyin, daha zor dönen tekerlek var ise servisinizi arayın.

Robotunuzun üzerine sıvı dökülmesi hem cihaza çok ciddi hasar verir, hem de garantinizi geçersiz kılabilir. Robotunuzu elektronik aksamlarına müdahale edebilecek ve hasara neden olabilecek su dökülmelerinden uzak tutmanız önemlidir. Evcil hayvan su kaplarının ulaşamayacağı veya robotunuzun elektroniklerini korumak için etraflarına elektronik engeller konulmalıdır.
Robotun ve özellikle lidar ünitesinin görme açısını engelleyecek bir şekilde kılıf, dantel vs örtmeyiniz.
Temizlemek amaçlı da olsa lidar gözlerine parmaklarınız ile dokunmayınız.

ROBOPEDIA

Yukarı ık

Ürün Ara

Ürün sepetinize eklendi